Monday, June 27, 2011

KURSUS PERKAHWINAN & BLOOD TEST (HIV)

Hye all...today i wanna share with u tentang kursus perkahwinan dan blood test for HIV...

Last week, aku ke Paddy Land untuk menjalani kursus kahwin yang dah beberapa kali ditangguh oleh aku dan Mr. IZ...akhirnya, we both decide buat kat tpt asal Mr. IZ...gigih kan ahkak turun smp Kedah?....life ahkak mmg adventure..apa pun, alhamdulillah, kali ni berjaya jugak kitorang settlekan kursus tu...

Date: 24 June 20011 and 25 June 2011
Time:  First day (9.00 am - 6.00 pm), Second day (9.00 am - 4.00 pm)
Venue:  Zaliny Enterprise, Jitra, Kedah 
Contact:  03-9176320 (Jitra branch), 04-7348663 (Alor Setar branch)
Fee:  RM65 (makan minum not included tapi dapat air kotak sorang satu waktu balik...huhu)

buku ni dapat free masa pendaftaran....

Zaliny Enterprise ni ekceli cawangan dia kat Alor Setar, Kedah...tapi tarikh yg kitorang nak tu takde last week...so dicadangkan we both buat kursus tu kat cawangan Jitra, Kedah...okey la not bad...ustaz2 yang bagi ceramah tu semua educated and pandai buat lawak...penat gelak...org utara ni mmg ditakdirkan kelakar kot...Mr. IZ pun kelakar...huhu...boleh lak dia pi tidoq dlm class...sib baik ada telefon mudah alih...boleh gak aku tembak2 sms kat dia bile mata dia mula nak lelap....but, takde lah dia tido setiap sesi....terlelap je kejap2...

gambar hiasan : contoh crowd dlm kursus kahwin...

Crowd dlm class tu majority orang Kedah...ada few je yg datang dari negeri lain, termasuk aku....sib baik dapat geng, budak Alor Setar...nama dia Hanim (kami dah jadi rakan facebook, huhu..)...takde la aku ngantuk masa dlm class tu...alhamdulillah, sekali pun aku tak berat mata masa dengar ceramah...of course aku tanak terlepas peluang dengar ceramah tu coz aku mesti nk tau hak2 aku sebagai seorang isteri, dan hak2 suami tu dlm rumahtangga....kalau tak dengar betul2, mungkin kite akan terlepas pandang akan benda yang remeh-temeh....penting beb!! So, sapa2 yg tak pergi lagi tu...baik korang pergi...nnt lama2 ada kiamulail bagai....skang ni dua hari je...valid seumur hidup... ;)

Bab blood test plak...blood test ni diperlukan untuk menguji sama ada korang ni HIV positif atau HIV negatif...blood test ni wajib, tapi cuma valid 6 bulan je....so, korang pandai2 la budget bile nk gi buat blood test ni....utk blood test ni aku dan Mr. IZ buat kat Alor Setar je...

Date:  26 June 2011
Time: 2.30 pm (korang boleh tgk time table kat bawah utk rujukan kalau nk budget bile nk gi nnt)
Venue:  Klinik Kesihatan Jalan Putra, Alor Setar, Kedah
Fee:  RM1
Duration:  >< 20 minutes

time table kat Klinik Kesihatan Jalan Putra...

yang bagusnya, result utk blood test tu dapat pada hari yang sama....alhamdulillah, result kami dedua negative...tak smp stengah jam pun, we both dah dapat settle semua....kalau nk buat kat KL or Putrajaya, jangan harap la ko dapat buat pada hari yang sama ko datang nk buat ujian tu...harus dia bagi ko appointment dlu, then baru datang pada tarikh yg ditetapkan...pastu result pun lambat dapat tau...korang kene bertindak bijak, kalau nk gi buat blood test tu, baik cari klinik2 kesihatan yang tak ramai org pegi...semoga berjaya....

yey, dah leh kawen!!!....ahkak happy noks!!
mcm hero hindustan tak Mr. IZ? dedua pose tak leh blah...

eh belum lagi!!....pas dah dapat sijil pra perkahwinan nnt, ada few things lagi yang kite kene settle...urusan2 yang membabitkan Jabatan Agama Islam....few borang nk kene isi oleh pihak lelaki dan pihak perempuan...so, buat masa ni, aku stop takat ni dlu...tunggu sijil keluar 10 Julai 2011 ni, then baru pelan2 langkah ke step yang seterusnya...

nak melangkah ke alam perkahwinan ni bukan senang.....tapi, yang bukan senang tu akan jadi mudah kalau kite ikut langkah2 dengan betul dan niat yang baik....moga dipermudahkan...amin.

hoyeee!! hoyeee.....dua babak sudah settle.




4 comments:

smms said...

nak khwin dah eh .. ohhhhhhhhhhhhhhh .. happy for u

Daria said...

:) thank you...

auwcak said...

moga dipermudahkan untuk melangkah ke seterusnyaa....

Daria said...

thank you babe....u too...

 
template by suckmylolly.com : background by Tayler : dingbat font TackODing